Högre incitament för Smart Tech med 5G-teknologi

cropped-smart-home-week-article-5g.png
bild: smarthomeweek.co.uk

För både konsumenter och företag, är snabb mobil uppkoppling en allt större nödvändighet. Oavsett om det handlar om att läsa din e-post på resande fot, justera uppvärmningen av fritidshuset på distans eller få tillgång till Instagram-bilder på en middag, så är efterfrågan på snabba, mer tillförlitliga anslutningar på en all time high. Drivkrafterna för införandet av 5G-teknik växer sig allt kraftigare.

5G är nästa generation inom mobil teknik och regeringar runt om i världen planerar att använda det som ryggrad för nationernas digitala landskap. Den nya tjänsten gör det möjligt för innovation inom en rad olika branscher och är inställd på att rullas ut 2021.

Det finns tre huvudsakliga tjänster / applikationer som 5G förväntas användas för.

Mobilt bredband
Genom att basera mobilnätet på 5G-teknik kommer hastigheten och prestandan att öka,  vilket ger en mer tillförlitlig service till konsumenterna. Den genomsnittliga mobila datatrafiken har tiodubblats under de senaste fem åren. Den genomsnittliga månatliga dataanvändning via mobil SIM var 2016 totalt 1.3GB – jämfört med bara 0.1GB 2011 *.

5G-nätverk kommer inte enbart att förbättra hastigheten i mobil uppkoppling, det kommer även att möjliggöra ett bredare utbud av nya tjänster för smarta städer, e-hälsa, cloud computing, förstärkt och virtuell verklighet, och förarlösa fordon.

Internet-of-things (IoT)
IoT avser vardagliga prylar och enheter som trådlöst ansluter till Internet och varandra. Dess teknik används i allt från vitvaror till wearables, smarta hem till smarta städer. 5G kommer att underlätta utvecklingen av IoT-tjänster och tillämpningar för att förbättra samverkan mellan de olika plattformarna.

Pålitlig och low-latency kommunikation
Low-latency kommunikation kan nyttjas för utveckling av uppkopplade- och förarlösa fordon samt uppkopplad industritillverkning. Kommunikation inom dessa områden ställer stora krav på snabb interaktion och pålitlighet.

För ytterligare information om möjligheterna med 5G läs Ericsson Mobility Report.

* Ofcom, 2016 (Communications Market Report)

Annonser