2017 – början på slutet för bilnyckeln

1477999730_58187c7047c44
Bild: yalesmartliving.co.uk

Är nästa steg i den smarta teknikens rörelse framåt den ”smart bilnyckeln”?

Biljätten Toyota har aviserat en pilotlansering under 2017 för en så kallad ”Smart Key Box” för sina bilmodeller i USA. Nyckelboxen kommer att sitta på instrumentbrädan eller i handskfacket på bilarna och använder lågenergi-Bluetooth för att identifiera godkända Smartphones när en sådan finns i närheten.

Tekniken fungerar genom en smartphone-app som gör det möjligt för ägaren att skicka koder till utvalda personer så att de kan få behörighet till bilen – känd som en ”hand shake”. När koden har levererats, kommer användaren att kunna låsa/låsa upp bildörrarna och starta motorn – allt från sin Smartphone inom en angiven tidsperiod.

Med tanke på att samåkning blir en allt större trend i storstadsområdena har Toyota börjat samarbeta med samåkningstjänsten ”Getaround” för att finansiera investeringar i utvecklingen av de smarta bilnycklarna.

Volvo påbörjar nu tester för ett liknande koncept som ger bilägare möjlighet att byta ut sina bilnycklar mot en Smartphone-app. Det spekuleras i att Volvo kommer att försöka rulla ut funktionen till ett begränsat antal av sina bilar under 2017 och beroende på framgången kommer att ha en bredare utrullning efter det.

Med den smarta nyckeln som det senaste tillskottet inom teknikutvecklingen, är frågan vi alla ställer oss – vad vad blir nästa steg?

För mer information, besök www.venturebeat.com

Annonser