IKEA redo att utveckla det smarta hemmet

Orginaltext: theVerge.com

Ikea kritiseras emellanåt för att använda billiga material och träslag, engagemanget för smakfull design som genom åren förvandlat otaliga hem världen över går inte att ta miste på. Nu är företaget på väg att använda sin globala räckvidd för att på nytt förvandla rummen vi lever i – den här gången handlar det inte bara om det estetiska intrycket, utan att göra smarta hem-tekniken tillgänglig för alla.

Ikeas första hemautomationslösning är så billig som man kan tänka sig och fokuserar på hushållens största energitjuv: belysning. När konkurrenten Phillips lanserade konceptet Hue för ett par år sedan förlitade de sig enbart på Smartphone-appar, tills Philips förstod situationen och började leverera väggmonterbara switchar och dimrar som skulle kunna användas av hela familjen och även besökare.

Ikeas nya system TRÅDFRI innehåller väggmonterbara dimrar, två lampor och en hub som hjälper dig skapa enhetsgrupper som samverkar på ett intelligent sätt. Systemet styrs via appen TRÅDFRI och är grattis för både iOS och Android. Bäst av allt, kostnaden är långt mycket lägre än konkurrenternas lösningar. Ikea lanserar även en rörelsesensorer som kan grupperas med lampor för att slå på/av belysning i korridorer, garderober eller en entréer när användaren kommer i närheten.

Naturligtvis, erbjuder konkurrenterna mer sofistikerad styrning och ett mycket bredare utbud av fristående ljus med tanke på dess fleråriga försprång. Men detta är Ikea, så det är förmodligen bara en tidsfråga innan utbudet växer och dessutom är det lätt att koppla ihop smarta lampor med möblerna du redan äger, allt för att öka sannolikheten att du skall välja Ikeas smarta hem-system.

Stora nog att påverka hela industrier

Ikea säljer en hel del lampor och har en förmåga att knuffa branschen i den riktning man själva vill, mycket med hjälp de nästan 1 miljard butiksbesök de mottar varje år. Under 2011 slutade Ikea att sälja glödlampor och 2012 meddelade man att de skulle fasa ut allt utom LED-lampor under 2016, det målet uppnåddes redan 2015.

Så, tänk vad som skulle kunna hända med den globala utbredningen av smarta hem-teknik, om belysning bara är det första steget i Ikeas ambition. Företaget säljer tex stora volymer persienner, dessa skulle gynnas av smarta styrenheter och integreras med en termostat för hemmet. TRÅDFRI-appen skulle även kunna kopplas till ditt smarta lås när du har lämnat huset och på så sätt effektivisera elförbrukning för lampor och andra sammankopplade produkter när du inte är hemma. Detta är bara ett smakprov av var Ikea kan ta utvecklingen antingen ensamma eller genom partnerskap.

Med TRÅDFRI tar nu världens ledande heminredningsföretag smarta hem på allvar, hur allvarligt, tar Apple (HomeKit), Samsung (SmartThings), Google (Nest), Amazon (Alexa), och många andra frågan?

Annonser