Repost DN: Varannan som byter lås väljer de digitala utan nyckel

Originaltext: DN.se

Det blir allt vanligare att byta hemnyckeln till en kod, nyckelbricka eller mobilapp.

När låsföretaget Assa för fem år sedan lanserade sitt första digitala bostadslås i Sverige förväntade de sig en boom.

Men intresset var inledningsvis svalt, först det senaste året har det blivit någon större efterfrågan, enligt produktchefen Magnus Eriksson.

– Hälften av våra kunder som köper nya lås väljer numera ett digitalt.

1
DN frågar. Skulle du kunna tänka dig att ha ett digitalt lås på din ytterdörr?Inge Gerremo, 75 år, konsult inom internationella jordbruksfrågor, Järfälla.– Bra fråga, det beror på om själva låssystemet är lika bra som ett vanligt. Att trycka på en kod kan nog vara lika bra som att vrida en nyckel. Men som alltid med nya system är det ju lite oklart om någon annan kan komma åt det, så det är jag är tveksam till.Foto: Nicklas Thegerström

ASSAs Yale Doorman är ett helt digitalt lås utan någon vanlig nyckel. Enligt Magnus Eriksson är koden den mest använda öppningsmetoden medan mobilappen är mest populär bland barnfamiljer.

– Det är praktiskt att dörren kan låsas automatiskt utan att man själv riskerar att bli utelåst och att man slipper ta med sig något om man går ut med hunden eller tar en löprunda, säger Magnus Eriksson.

En annan fördel som producenterna framhåller är att nyckelbrickor och koder kan avregistreras, i stället för att hela låset ska bytas ut om en nyckel försvinner.

4
DN frågar. Skulle du kunna tänka dig att ha ett digitalt lås på din ytterdörr?Judith Abonyo, 38 år, student, Linköping.– Ja, det skulle jag gärna ha. Det skulle kännas säkrare. En kod kan man ju inte tappa bort medan man kopierar vanliga nycklar och lånar ut och sedan vet man inte om de har kopierats igen. Att använda mobilen känns också tryggt, den varken glömmer man eller lånar ut. Foto: Nicklas Thegerström

Sverige och Norge är de länder i Europa där digitala lås vunnit mest mark. I Sydkorea är det standard i nya lägenheter och det börjar bli vanligare i USA.

Vi är sedan länge vana vid digitala lås på arbetsplatser och hotell, men att lita på att de håller samma skydd som ett mekaniskt lås för bostaden kan kännas främmande.

Att byta lås är ingen standardrutin när man köper lägenhet.

Stöldsskyddsföreningen, SSF, har godkänt Yale Doorman-låset men inte alla dess funktioner. Det måste vara inställt så att nyckelbricka krävs för att öppna dörren.

En svaghet med digitala lås jämfört med mekaniska är att de kräver ström. Yale Doorman drivs av ett batteri som behöver bytas varje år. Låset ska varna i god tid innan det tar slut, men har man till exempel varit bortrest en längre tid kan man mötas av en dörr som inte går att öppna. En nödlösning finns dock, ett 9-voltsbatteri kan kopplas från utsidan.

3
DN frågar. Skulle du kunna tänka dig att ha ett digitalt lås på din ytterdörr?Charlotte Andersson, 46 år, administratör, Lund.– Barnen har pratat om det men jag är tveksam. Att ha en kod känns inte lika säkert, det blir lätt så att man har en kod till många olika saker och en mobilapp går kanske att hacka. En nyckel känns säkrare än digitala lösningar, den är svårare att kopiera. Foto: Nicklas Thegerström

Det svenska låsföretaget Glue lanserar i dagarna ett låsvred som kan styras via en mobilapp. Det monteras på insidan av ett vanligt mekaniskt lås, som fortsätter fungera med nyckel.

Låset har utvecklats från Glues moderbolag Phoniros nyckelfria låssystem inom hemtjänsten.

Att helt förlita sig på en app för att öppna hemdörren ställer dock krav på att ens telefon fungerar som den ska och ens egen förmåga att hålla den laddad.

Kriminella nätverk har stora resurser till förfogande och vi måste räkna med att de kommer att försöka, och lyckas, att hitta sätt att hacka digitala lås.

De digitala nycklarna är krypterade, men Carl Johan Grandinson vidhåller att allt går att hacka inom sinom tid. Han anser ändå att det i många fall är säkrare med ett digitalt lås.

– Att byta lås är ingen standardrutin när man köper lägenhet, ofta frågar man inte säljaren om det finns någon vän eller hantverkare som inte återlämnat en nyckel, om de någon gång tappat en eller när de senast bytte lås. Med ett digitalt lås behöver man inte lämna ut några fysiska nycklar, utan det räcker med en digital som därefter avregistreras, säger Carl Johan Grandinson.

Han tror att de digitala låsen och e-handeln kommer att utvecklas parallellt, liksom andra tjänster som kretsar kring hemmet – som hundpassning och boendeförmedling som Airbnb.

– E-handeln hämmas av att det kan vara krångligt att ta sig till postutlämningsställen eller sitta hemma och vänta på bud. Leveranser som inte kan lämnas ut är kostsamma. Genom att buden alltid kan lämna varan kan de planera leveranserna bättre och minska miljöpåverkan, säger han.

2
DN frågar. Skulle du kunna tänka dig att ha ett digitalt lås på din ytterdörr?Philip Jansson, 21 år, nattvakt på konferensanläggning, Sigtuna.– Nej. Inte för att det känns osäkert, vi har det på jobbet och där är det bekvämt och fungerar bra. Men hemma skulle jag inte vilja ha det, där vill jag ha en riktig nyckel. Nycklar är det enda jag inte tappar bort. Foto: Nicklas Thegerström

Hur försäkringsbolagen ställer sig till de digitala låsen varierar, därför är det viktigt att ta reda på villkoren i ens hemförsäkring innan man installerar ett elektroniskt lås. Också att man därefter håller sig àjour med eventuella förändringar.

– Kriminella nätverk har stora resurser till förfogande och vi måste räkna med att de kommer att försöka, och lyckas, att hitta sätt att hacka digitala lås. Dessa lås är godkända i dag, men det är sannolikt att leverantörerna behöver uppgradera mjuk- och hårdvaror kontinuerligt under de kommande åren för att betraktas av oss som godkända även i framtiden, säger Jessica Källman, pressansvarig på If.

Annonser