IFTTT – Kittet som håller smarta hemlösningarna samman

ifttt-is-coming-to-an-app-near-you-thumb-1280-1280
Bild: CNET

Orginaltext: CNET

IF This Than That.

Det är den enkla tanken bakom IFTTT, en gratis online automationstjänst som hjälper dig koppla ihop enheter och webbtjänster som normalt inte samarbetar. Tjänsten utvecklades som ett webbverktyg för att automatisera online-upplevelser, med recept (applets) som tex automatiskt sparar Instagram-bilder till en Dropbox-mapp eller recept som loggar kvitton för dina online-köp i Google Drive-kalkylblad.

Nu, med utvecklingen av smart teknik i hemmet, har IFTTT vuxit till något som är kapabelt att automatisera saker i den verkliga världen också. Du hittar massor av anslutna hemprylar om du bläddrar igenom IFTTTs ”kanaler” ( här hittar du de produkter och tjänster som kan ansluta till varandra via ”IF This Than That”-recept) – och listan växer. Du kan själv skapa recept som justerar värmen på din smarta termostat när det skall bli kallt ute, eller använda befintliga recept som byggts av andra användare som utför andra coola automatiserade uppgifter.

Läs här hur Domino’s Pizza använder IFFT för att förbättra pizzaupplevelsen

lifx-purple-rain
IFTTT kan genomföra starta åtgärder beroende på väder — Lila färg på belysningen när det regnar. Photo: CNET

Många smarta hemprylar är förstås utformade för att fungera tillsammans utan behov av en tjänst som IFTTT. Till exempel kan man synkronisera Philips Hue ljus och Belkin Wemo med Amazon Echo smarta högtalare för röstaktiverad smarta hem kontroll. Men när enheter inte är byggda för att arbeta tillsammans kan IFTTT komma till undsättning.

IFTTT 101

Först en snabbkurs på hur IFTTT fungerar. Det finns två delar till varje recept: en handlingsplan ( IF This) och en trigger (Then That). Trigger är ”orsaken”, det som gör en automatisering startar. Åtgärden är slutresultatet – effekten. Varje smarta hem-produkt eller tjänst erbjuder olika triggers och/eller åtgärder, vilket ger dig alternativ för hur de kan påverka receptet.

IFTTT-hemsidan och appen gör ett bra jobb med att gå igenom processen för hur recept skapas. Du måste registrera dig för ett gratis konto och sedan aktivera de kanaler som du vill arbeta med, vilket ger IFTTT access till dina smarta prylar/appar och tillåter kommandon. Därifrån kan du bläddra igenom IFTTTs katalog av användarskapade recept för att komma igång, eller prova på att skapa ditt eget.

Vänta inte på att automation till alla dina smarta-hem-prylar, börja automatisera själv!

Annonser