”Emmas armbandsklocka” hjälper Parkinsonpatienter

23087-1cdb5156e52c09ac3a7326ffae8fd640

Orginaltex: Wearable.com

Vi har tidigare skrivit om hur tech-produkter kan komma att hjälpa till vid olika typer av fysika hinder, nästa steg, Medicinsk-tech.

Parkinsons, en försvagande sjukdom som kan göra det omöjligt för en person att rita och skriva. Det finns inget botemedel. Men på en utvecklingskonferens visade Microsoft upp en armbandsklocka, ”Emma Watch” som kan hjälpa till. Klockan har utvecklats av forskaren Haiyan Zhang just för patienter med Parkinson.

Klockan är döpt efter Emma Lawton, en Parkinsonpatient som deltog i en dokumentärserie från BBC som heter ”The Big Life Fix”. Dokumentärserien visar hur teknologi kan förändra sjuka människors liv. Zhang fick idén till klockan efter ha lärt känna Emma och hennes kamp emot Parkinsons. Forskaren kunde se hur Emma kämpade med att kontrollera skakningarna i sina händer. Hjärnan hamnar i konflikt med sig själv hos en Parkinsonpatient. Den ena hjärnhalvan försöker röra handen och den andra hjärnhalvan försöker kämpa emot.

Zhangs lösning på problemet var att skapa en armbandsklocka fylld med vibrationsmotorer, liknande de som finns i mobiltelefoner, vars uppgift är att distrahera hjärnan från att försöka styra personens skakningar.

Armbandsklockan fungerar för Emma och nu kan hon skriva sitt namn igen. Zhang för nu en dialog med neurologer om klockans möjligheter. Eftersom det inte finns något botemedel för Parkinsons, kan produkter som ”Emma Watch” ha en potential att underlätta för Parkinsonsdrabbade att leva bättre liv.

Läs mer om projektet hos Microsoft

Annonser