Digitala och gröna hem, trenden för framtidens bostadsmarknad

Bild: archello.com / Ulf Carlander

För femte året i rad har Svensk fastighetsförmedling frågat svenskarna, som gett sin syn på hur framtidens boende kommer att se ut. Resultatet presenterades för några dagar sedan i Trendrapporten 2017.

Viljan att leva grönare och närmare naturen är stark men samtidigt präglar den digitala utvecklingen hur vi bor och vill bo i framtiden. Högst upp på listan vad gäller framtidens boendeformer hamnar självförsörjande hem med egen odling, vart femte person svarade även att de var villiga att betala extra för att deras hem ska bli mer miljövänligt.

Årets resultat visar även att det finns en önskan om tekniska funktioner som underlättar hem- och hushållsarbetet i framtiden. Mest efterfrågat är ett hem som självt klarar av hushållsnära sysslor så som städning, tvätt och strykning. Kylskåp som beställer hem mat av sig själv och väggar som byter färg efter humör är också funktioner som önskans i framtida bostäder. Läs hela rapporten

Tekniska funktioner som efterfrågas i framtiden:

Ett hem som städar och dammar sig själv 58 %
En tvättstuga som tvättar, stryker och viker kläder automatiskt 36 %
Mobila robotar som hjälper till med städning och matlagning 27 %
Styra all teknik och belysning via mobilen 24 %
Mäta energiförbrukning 24 %
Bevattningssystem för trädgård och krukväxter 24 %
Kylskåp som automatiskt beställer hem mat och dryck när det är slut 20 %
Styra och övervaka temperatur och fukt 19 %
Styra lås och larm på distans 19 %
Starta hemelektronik på distans, ex. kaffebryggare, diskmaskin 13 %

Annonser