Det enkla sättet att göra ditt WI-FI snabbare

fastwifi-ta

Orginaltext: Wired.com

EN GADGET ÄR BARA så bra som sin internetanslutning. Få saker gör en galnare än en laggande sidhämtningar eller ett avsnitt av Game of Thrones som buffrar ett…ord…i…taget. Trots detta, tänker du antagligen inte särskilt mycket på din router. Och ändå, när du har kopplat familjens samlade telefoner, surfplattor, bärbara dator, Xbox, smarta lås och termostat, har du stressat sönder ditt Netgear RT-X86-någonting du köpte på Elgiganten 2008. Du kommer väl ihåg din router, eller hur? Den som du stoppat undan i en garderob någonstans, bortglömd.

Du kan bättre. Och även ditt Wi-Fi kan bättre. Lyckligtvis kan du få snabbare internet genom några inredningstips, några nya inställningar, alternativt om du gillar uppgraderingar kan du köpa dig en ny upplevelse.

Uppdatera, Uppgradera

Tro det eller ej, routrar har utvecklats med nya funktioner värda priset. Mesh-nätverk, som de nu också kallas, använder två eller flera enheter för att skapa ett större täckningsområde. Du kan ansluta fler enheter och få internet på flera ställen. Dessutom är de flesta av de nya enheterna tillräckligt smarta för att välja rätt kanaler och band för att hålla ditt internet igång. Köp en Netgear Orbi, eller Google Wi-fi (när dessa finns i Sverige), och fem minuter senare har du en dramatiskt förbättrad upplevelse.

Vill du inte spendera 3000 spänn på ny hårdvara? Se till att du kör den senaste versionen av routerns firmware. Varje router fungerar lite annorlunda, men en googling visar snart hur du ändrar inställningarna i din enhet och en snabb uppdatering garanterar att du får bästa prestanda och säkerhet i din nuvarande enhet. Logga in i routern. Uppdatera. Njut.

Placering, placering, Placering

De korta våglängder som används av Wi-Fi-routrar fungerar inte särskilt bra tillsammans med väggar, golv, dörrar, soffor och mattor. Placera din router ute i det fria, där du kan se den – allt mellan din gadget och din router saktar bara ned uppkopplingen. Lägg den bredvid TV:n, inte i skåpet.

För bästa resultat, prova några platser genom att ansluta din router, köra ett varvtest och hitta var saker fungerar bäst. Pro tips: Placera routern någonstans högt upp. På grund av hur de flesta antenner är utformade, avger din router med högsta sannolikhet bäst täckning nedåt. Ju högre du placerar det desto mer direkt kommer Wi-Fi-vågorna till dig. Ledord: Högt är lika med snabbt.

Säkerheten först

Vi borde inte behöva berätta för det här eftersom du är så påläst om säkerhet, men du behöver ett lösenord på din Wi-Fi. Det är bra för att hålla hackare borta och hålla grannarna ifrån att köra Netflix via ditt bandbredd. Se till att du använder AES-kryptering också (det är vanligtvis ett val av kryptering routermenyn), vilket är både det säkraste och mest snabbaste säkerhetsalternativet.

En annan sak: Du borde antagligen ha två nätverk. Ett för dig och ett för alla gäster. Alla frågar efter lösenordet, men det är bättre att begränsa antalet personer och enheter på ditt personliga nätverk till saker du faktiskt vill ha där.

Planera och prioritera

Det här är inte en routerändring, det är en du-ändring. Planera ditt Wi-Fi användande. Nyttja schemaläggning för de tjänster som går att tidsättaa. Det bidrar till att minska antalet aktiva enheter på ditt nätverk. Att ha dussintals saker som knackar på ditt Wi-Fi kan vara lika problematiskt (det är därför Wi-FI inte är standarden för alla dina smarta-hemprylar) som att försöka spela FIFA online samtidigt som du streamar Sopranos någon annanstans. Anslut det du kan till Ethernet och koppla ifrån alla de saker du har anslutit men inte behöver. Se till att bara de saker som behöver internet får internet.

På de senaste routrarna kan du prioritera enheter och tjänster via samma inställningsmeny som du skulle använda för att skapa ett lösenord eller uppdatera firmware. Det är ett hackigt men praktiskt sätt att se till att ditt datorspelande aldrig blir avbrutet av någons Facebookande. På vissa nyare enheter kan du än mer granulärt ändra prioriteringar och schemalägga dessa.

Kom ihåg, Wi-Fi har sina egenheter. Prestandan beror på var du befinner dig, vad väggarna är gjorda av, när din mikrovågsugn tillverkades och om killen som drog ledningarna gjorde det rätt. Du ser sällan de hastigheter som annonseras på i bruksanvisningarna. Men med en liten insats kan du göra situationen mycket bättre och med en ny uppsättning routrar nu kan ditt nätverk vara rustat inför nästa gång du kommer hem med en bil full av smarta-hem-prylar. För den dagen kommer snart.

Annonser