Hur skyddar du ditt digitala jag?

gl_key
Bild: Wired.com 

Orginaltext: Wired.com

Efter förra veckans konsument upplysningar och i och med kontroverserna om kring iOS11 uppdateringen fortsätter vi nu med ett utökat säkerhetsfokus.

DU KAN INTE LÅSA alla saker hela tiden – det är den digitala motsvarigheten till att gömma sig i en bunker. Bygg en personlig säkerhetsplan istället.

Kolla  dig i spegeln

Börja analysera din situation med en så kallad hot-analys. Fråga dig själv vad du vill skydda och ifrån vem. Uppskatta sannolikheten för att de specifika parterna skulle komma åt dina data. Se över ditt mest kritiska data först. All annan data kan du fokusera på längre fram.

Örnkoll dina lösenord

En bra lösenordshanterare genererar, lagrar och uppdaterar alla dina lösenord med en knapptryckning. De faktiska lösenorden är krypterade och tillgängliga endast av dig, men systemet är bara lika bra som ditt huvudlösenord. Använd en nyckel genererad via Diceware- metoden, som slumpmässigt väljer ord för att skapa en komplex men lätt att komma ihåg fras.

Dumpa Touch ID

Det är ett coolt sätt att snabbt låsa upp din telefon, men din fingeravtryckssensor är också en av de enklare ingångarna för någon ska komma åt din enhet. Tänk så här: Det är mycket enklare att tvinga din tumme till telefonen, än att få ur dig ditt unika lösenord som finns undangömt inuti din hjärna. För mer info och kontroverser omkring Touch ID, läs Joakim Jardenberg via Linkedin.

Undvik cookies

Cookies är små bitar av kod som tillfälligt installeras på din dator när du besöker en webbplats. Även när du stänger webbläsaren fortsätter cookies att spåra information. Det här är numer nya mantra: Rensa cacheminnet, ta bort cookies, skydda din integritet.

Surfa säkert

Att surfa på webben är att offentligt dela din surfaktivitet med online-datainsamlare. Omkringå deras planer genom att hämta HTTPS Everwhere . Det här tillägget till din webbläsare (Chrome, Firefox och Opera) stärker krypteringen av kommunikation med tiotusentals webbplatser, inklusive de som inte använder HTTPS som standard.

Håll koll på dina säkerhetsinställningar

Du kommer inte att tro vad Google känner till dig. Allvarligt talat,  personlig information, sökloggar, surfvanor, platser – allt lagras och används för annonsinriktning, om du inte vet hur du navigerar bland dina sekretessinställningar. Hitta dem och lär dig hur de fungerar. Du kommer inte kunna välja bort allt, men du kommer definitivt kunna mildra intrånget.

Layer Up

Tvåfaktorsautentisering kräver att du tillhandahåller två skilda former av information  (tex lösenord och autentisering via sms )för att få åtkomst till en tjänst eller webbplats. Många webbtjänster erbjuder detta alternativ. Dra nytta av det. Installation tar några minuter och du kan behöva ladda ner en app,  men 2FA är ett av de bästa sätten att bevisa att du verkligen är du när försöker ladda ner filer från din Dropbox-mapp.

Kör virtuellt

Virtuella privata nätverk (VPN) kan vara användbara för att bibehålla webbläsarens sekretess, men alla går inte att lita på. Gör din research och bara välj en VPN-tjänst som inte lagrar aktivitetsloggar, tex CactusVPN eller F-Secure Freedome. Om du besitter tillräcklig kodningsförmåga, bygg din egen helt privata, molnbaserade VPN-server med gratis programvarupaket som Algo och Streisand.

Annonser