Yahoo finance: 4 fantastiska nya prylar du inte kan få i USA

electrolux
Bild: Finance.yoahoo.com

Orginaltext: Finance.yahoo.com

IFA BERLIN – Det kan vara lätt att tro att det digitala universum kretsar runt oss. Och för det mesta är det sant.

Att bo i USA och att se alla andra elektronikproducerande länder försöker sälja sina prylar till oss. Men emellan åt framgår det att Amerikanska pengar blir nedprioriterade till förmån för konsumenter på den Europeiska marknaden, nedan finns 4 exempel på nya produkter från teknikmässan IFA i Berlin.

LÄS även:  IFA 2017: Först ut

Electrolux kamerautrustade ugn

Kylskåpskameror har blivit en old-school-teknik – även om du inte väljer att köpa någon Kylskåps-dator-hybrid, likt Samsungs Family Hub, kommer du snart att kunna köpa eftermarknadskylskåpkameror – men det svenska företaget Electrolux ligger före industrin i att lägga en kamera i en ugn.

I en demo visade en representant hur kameran, monterad på insidan av handtaget för att se genom en glasruta för att skydda dess elektronik, sänder en bild av vad som lagas till en smartphone app  Det beror i sin tur gör att kan springa ärenden runt omkring i huset medan du ibland tittar på din potatissteg, sufflé eller vad du vill imponera dina middagsgäster med.

Dock kan du inte använda den här appen för att övervaka din måltids framsteg medan du är borta från huset. Det beror på EU-bestämmelser som kräver att tillverkare begränsar denna funktion för att kunna användas i samma hemnätverk som ugnen.

Det är oklart om någon faktiskt behöver det här. Det är också oklart vilka andra apparater som skulle gynnas av inbyggda kameror, men jag har en ide: en tvättmaskinskamera för att fånga de sista ögonblicken av den smartphone du glömde att ta ut ur byxfickan innan tvätten går igång.

Yales leveransvänliga smarta lås

black-on-black
Bild: Finance.yoahoo.com

Låstillverkaren Yale, ett dotterbolag till det svenska Assa Abloy, visade en modell för skandinaviska marknaden med en ovanlig funktion: gästbehörighet till en namnlös leveransperson. I ett partnerskap med det delvis statligt ägda logistikföretaget PostNord kan Yale Doorman, som även kan låsas upp via kod eller en smartphone-app, öppnas med en engångskod skickad till en PostNord-förare.

Företaget betonar att detta är en funktion kunderna kan välja; När paketet har blivit lämnat och dörren är låst får de en notis i sin telefon om att leveransen är slutförd.

Är amerikaner intresserade av ett smart lås med denna funktion? Jo, Amazon ( AMZN ) är redan angelägna om att skicka leveransdrönare till våra bakgårdar och för ett år sedan rapporterade den välinformerade teknik-siten The Information att det har testat en smart-lock-lösning för hemleverans. Jag bara väntar på att möjligheten för hemleverans skall dyka upp på en butikskärm för det här på Whole Foods

Värme och ljus från en hushållsbränslecell

Panasonics sprudlande utställning innehöll en märklig hårdvara: en bränslecell för hemmabruk, inte mycket större än en traditionell värmepanna eller värmepump. Vitovalor 300-P , byggd av det tyska företaget Viessmann i samarbete med det japanska konglomeratet körs på naturgas, men bränner den inte.

I stället passerar den bränslet genom en elektrokemisk reaktion för att alstra både värme och el med betydligt större effektivitet än vad fossila bränsleanläggningar kan hantera. Den är däremot inte billig, från 19500 €, eller ungefär 23 000 dollar. Men en subvention på 11,100 euro (ca 13 000 dollar) från den tyska regeringen minskar kostanden dramatiskt och borde låta en husägare återhämta investeringen kostnaden för energibesparingar på cirka 10 år.

Bränsleceller – en teknik som en gång var reserverad för sådana specialfall som NASAs rymdfärjor – används allt mer i experiment som tex kraftkällor för fordon. Men bilden för hemmabruk ser mindre positiv ut: Trumpadministrationen vill stoppa ”kriget mot kol” först , så jag skulle inte förvänta mig en jämförbar subvention före 2021, om ens någonsin.

I staterna är det kinesiska företaget TCL mest känt för sin range av prisvärda TV-apparater som har inbyggda Roku-mediaspelare. Men på IFA avslöjade det att planerna att gå mot exklusiva enheter på andra marknader, med sin flaggskeppslinje ”XESS”.
– Ja, du uttalar det som ”överskott”.

Dessa gigantiska Ultra High Definition- apparater – som överstiger 85 tums – har ljudsystem från Samsungs nyligen förvärvade Harman, inslag av valnöt och koppar och till och med ett tyg som täcker baksidan för att skydda dina ögon från synen på potentiellt ful elektronik. TCL pratade inte prissättning, men vi misstänker att de skulle kosta betydligt mer än sina amerikanska Roku-utrustade produkter .

TCL visade också upp ett konversiellt AI-gränssnitt som designern Tiago Abreu demonstrerade genom att tala igenom en meny med on-demand-filmer och sedan välja en actionfilm och fråga ”vem är den här killen?” När den ledande skådespelaren dök upp på skärmen. Efter en kort tankepaus svarade systemet korrekt via IDing; den australiensiska skådespelaren Chris Hemsworth och läste upp has biografi.

Programvaran bakom gränssnittet kom inte från Google eller Amazon; i stället arbetade TCL med den kinesiska webbjätten Baidu, som inte direkt varit mästare på integritetsrättigheter. Någonting säger mig att om TCL någonsin nyttjar den här funktionen i en produkt för amerikanska marknaden kommer det att bli en kinesisk techimport som amerikanska kunder inte kommer att ha några problem med att välja bort.

Upplysningar : IFAs arrangörer täcker resekostnader  för skribenten och för en grupp amerikanska journalister och analytiker.

Annonser