FOTA och vikten av test

6266683095_b8880505f0_b

Med bakgrund av att amerikanska medier rapporterat om digitala lås som slutar fungera på grund av mjukvaruuppdateringar ville vi inom smarta-hem guiden förstå vad som hänt. Vi fick en pratstund med Johan Näreskog, director innovations – systems för ASSA AB, som redogör för vad som hänt i USA och vikten av att testa, testa, testa alla mjukvaruppdateringar.

Produkten som berörs i USA använder en teknologi som kallas för FOTA – Firmware upgrade Over The Air, alltså uppgradering av mjukvara via internetuppkoppling, som man gör t.ex. i sin mobiltelefon. På samma sätt försöker vi och andra nu göra med våra digitala lås, berättar Johan.

– Det är sällan problem med lås som själva kopplas upp via nätet, då kan låset själv sköta uppdateringen, hårdvaran scannar då nätet efter uppdateringar för att se så att det inte finns något nyare uppdatering.

Andra lösningar är off-line, då får man undersöka vad som är online i relation till låset. Svaret på den frågan är oftast en mobiltelefon. I de fallen kopplar man ihop telefonen och låset via en app. Telefonen kan då ta reda på om att det finns en ny mjukvara att ladda över till låset. Det är ett enkelt sätt att kunna uppdatera digitala lås som inte själva kopplas upp mot nätet, men som emellanåt behöver ny mjukvara. FOTA är framtiden för oss och många andra tekniktillverkare, fortsätter han.

Vad är det som har hänt i branschen?

– Det finns ett bolag i USA som har gått ut med ett smart dörrlås, framför allt riktat mot AirBnb-marknaden. De implementerade FOTA-funktionalitet och så uppdaterades produkterna, men vid en uppdatering hade de missat att testa just Over-The-Air-funktionaliteten (det är ju en del utav mjukvaran). Det gjorde att efterkommande uppdateringar inte gick att ladda över till låset. Helt plötsligt stod kunderna där med icke-fungerande lås som inte gick att uppdatera. Det drabbade hundratals digitala lås som satt i människors uthyrda bostäder, som det har det skrivits en del.

I andra branscher är just uppgraderingsfunktionen det första man testar, just eftersom om man finner en bugg eller något fel i mjukvaran så måste man kunna åtgärda dessa snabbt med en ny uppgradering. Man behöver testa att man kan ladda ned en ny release  med föregående version.

Läs också: Uppkopplade grejer i hemmet, muskler för internethackare

Varför är det här viktigt?

– Vi måste förstå att det är en helt annans sak att hantera produkter som vänder sig mot konsumentmarknaden än mot b2b-marknaden och dessutom digitala sådana. Dels eftersom effekterna av felaktigheter i en produkt som privatpersoner har att göra med bli mycket fler, pga. av volymen av produkter ute på marknaden.

Dagens konsumenter förväntar sig andra saker och kommunicerar på helt andra sätt, som vi måste vänja oss vid. Det är väldigt svårt att kalla tillbaka produkter för oss. Vi kan inte bara be kunden komma in med sin trasiga produkt, likt med en bil. Kunden måste ju ta bort låset från sin dörr och sätta dit ett tillfälligt lås för att huset eller egendomen skall vara säker, det är långt mer komplicerat. Det digitala elementet i produkterna gör även att konsumenterna får andra förväntningar, saker som man köper idag skall bara fungera. Vi måste testa, testa, testa nya releaser och produkter för att vara säkra på att sakerna fungerar.

Hur påverkar det här konsumenter som vill köpa digitala lås framåt?

–  Vi har ännu ingen produkt ute på marknaden som använder FOTA-teknologi, men vi är på väg ut med en. Jag tycker att de konsumenter som är intresserade av smarta lås skall tänka på vilka de köper sitt lås av. Är det en tillverkare som jag upplever som säker och stabil, som kommer att kunna hjälpa mig om jag får problem med en mjukvaruuppdatering eller om något annat händer? Där måste konsumenten själv avgöra vilken produkt och tillverkare man vill lite på, för till syvende och sist handlar det om en produkt som skall vara säker och pålitlig.

Digitala lås är en produkt som hjälper och underlättar vardagen för användaren. Även om bekvämlighet och användarvänlighet är centralt för produkterna så är det inte skäl nog för att vara osäkert.

Annonser